Info Blog / Catatan Pelawat

Terima kasih kerana sudi singgah ke blog PSV sila catatkan  komen anda di ruangan komen di bawah


Info Blog

Blog Pendidikan Seni Visual ini dibina sejak tahun 2008, bagi tujuan untuk memartabatkan lagi Pendidikan Seni Visual dalam kalangan masyarakat kita Malaysia di mana kesedaran belum pada segelintir masyarakat tentang kepentingan seni dalam kehidupan seharian.

Oleh yang demikian guru-guru di sekolah memainkan peranan yang penting dalam mendidik dan memberi tunjuk ajar kepada keseluruhan pelajar sekolah agar timbul sikap menerima subjek pendidikan seni visual dengan lebih positif. Jadi dengan perkongsian idea P&P yang didedahkan dari blog ini dapat membantu guru-guru dalam membentuk anak-anak didik agar lebih berminat dan cemerlang dalam bidang ini.

Blog ini memuatkan topik-topik asas yang terkandung dalam sukatan pelajaran Pendidikan Seni Visual sekolah menengah. Bahan-bahan blog ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa. Tujuan blog ini diwujudkan hanya sebagai alternatif bagi guru-guru atau pelajar PSV sekolah menengah untuk buat rujukan.

Bahan-bahan blog selain dari hasil tulisan sendiri, dari buku-buku rujukan, bahan kursus, bahan yang dicopy dari pelbagai media dan disusun di sini hanya untuk manfaat bersama.

Pihak pengurusan blog harap pemilik-pemilik sebenar bahan (jika ada menggunakan bahan-bahan hak milik anda) dapat menghalalkan bahan-bahan tersebut kerana bahan-bahan yang dipapar di blog ini hanya untuk tujuan perkongsian bersama, tiada kena mengena dengan urusan perniagaan atau mengaut keuntungan...


Selain dari blog PSV kita juga menggabungkan kesemua guru-guru PSV seluruh Malaysia di Facebook dimana guru-guru dapat berkongsi maklumat dan bertukar-tukar pendapat dan pandangan di sana. Jangan lepaskan peluang anda untuk menyertai kumpulan kita di sana. Terima kasih...

Pengunjung blog juga bolehlah mencatatkan komen ada di sini, terimakasih... :-)

ciптa seпi

57 ulasan:

  1. assalamualaikum..

    BalasPadam
  2. tahniah.. sumber info yang sgt bermanfaat, menarik dan jd sumber rujukan yg dah tentu ble memartabatkan seni....

    BalasPadam
  3. assalamualaikum...sy plajar ting.6 suka sgt blog ney coz byk maklumat yg sy perolehi utk m'menuhi KRSV ting.6. sdah pasti sy akn slalu m'ngungjungi blog nie...

    BalasPadam
  4. blog ini byk m'bantu sy n adik sy dlm STPM n SPM utk subjek kerja kursus seni visual.Bersyukur coz m'jumpai blog ini. Tanpa blog ini,ntah mcm mana kerja kursus kami 2 beradik. Ten Q so much.

    BalasPadam
  5. Mylin, Tanpa nama, T.kasih krn memberi pendapat, alhamdulillah, blog ni hanya membantu, tapi guru di sekolah itulah sumber rujukan dan penilai utama yg akan membantu anda sepenuhnya, insyaallah..

    BalasPadam
  6. huhuhu cmne nk cri bhn utk keje kusus spm nie !!! tlg!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. mintak lah tolong nan cikgu apa susah....

      Padam
  7. Asalamualaikum. Salam Silaturahim.
    Tahniah. Banyak input berguna ke arah memartabatkan seni tampak. Tertuju dan bercambah kepada berbagai sasaran yang prihatin pentingnya seni dalam budaya, agama dan ideologi.

    BalasPadam
  8. berbaloi baloi......

    BalasPadam
  9. TAHNIAH....BYK INFO MEMBANTU CIKGU DAN PELAJAR PSV

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg byak info kan kan kan.....

      Padam
  10. berbaloi tengok blog ni, banyak info saya dapat...kalau video boleh diperbanyakkan lagi lagi syokk!!!!..

    BalasPadam
  11. sy dsini mencari alatan perkahwinan sulaman tekat emas.. tapi tak tahu nk hubungi siapa... ader sesape blh membantu?

    BalasPadam
  12. terima kasih kerana memudahkan lagi p&p dan menambahkan ilmu pengetahuan..syabas

    BalasPadam
  13. jutaan terima kasih

    BalasPadam
  14. sangat memuaskan dan memberi info yang banyak kepada saya sebagai salah seorang guru psv dan semoga anda bertambah sukses selalu dan lebih menonjol di masa akan datang dan dirahmati

    BalasPadam
  15. saya ting 5 dan saya hendak melukis gabungan flora dan fauna iaitu rama-rama dan bunga..
    jadi boleh tolong saya bagaimana hendak melukis kn nye??
    ni email saya :aimanibrahim79@yahoo.com

    thanks.

    BalasPadam
  16. Suatu usaha yang sangat murni untuk memartabatkan seni dan warisan orang dahulu...agar tetap segar di ingatan anak-anak kita. Saya jumpa blog ini bila mencari perkataan 'tekat' yang digunakan dlm latihan UPSR untuk pelajar SK...Telahan pulak anak sulung saya akan mengambil peperiksaan UPSR tahun depan. Keep up your good work.

    BalasPadam
  17. awang mulaydie:
    ketidak adilan dalam menghasilkan karya adalah salah dalam disiplain seniman negara

    BalasPadam
  18. Salam ramadhan

    BalasPadam
  19. salam..tahniah di atas blog yang sangat menarik dan sangat membantu. semoga perkongsian maklumat dapat dimanfaatkan bersama.

    BalasPadam
    Balasan
    1. blog yang sngat menarik untuk plajar spm mcm sye terutamanya haa....smoga spm thun nie tak lah susah sngat heee....

      Padam
  20. Salam....dalam mencari-cari untuk membantu anak didik bangsa....Tuhan pertunjukkan blog yang serba
    indah sarat dengan ilmu seni tampak.Insyaallah sy akan terus menerokai hingga ke akar umbi..

    BalasPadam
  21. TK. IDEA YANG DIBERIKAN SANGAT MEMBANTU SAYA UNTUK MEMBANTU ANAK SAYA YG KEKERINGAN IDEA UTK MELUKIS KERTAS 2.

    BalasPadam
  22. rusmawatikaman11/29/2011 11:41 PTG

    tqvm...banyak membantu...

    BalasPadam
  23. Blog ini benyak membantu para pelajar dan para guru untuk mempertabatkan senivisual. teruskan usaha anda!

    BalasPadam
  24. terima kasih krn blog ini byk memberi insirasi kpd saya utk mengajar pljr2 sy memandangkan saya baru shj mengajar subjek ini pd thn ini..blog ini saya paparkan kpd pljr online sbg bahan bantu mengajar saya agar pljr lebih mudah memahami..jika tuan ada bahan powerpoint utk tingkatan 2 diharap blh share utk saya sbg guru baru yg mengajar subjek ini & utk pljr lbh mudah fhm jika menggunakan pendekatan ict (powerpoint)..
    terima kasih sekali lagi..

    BalasPadam
  25. TQ semua atas pendapat dan cadangan. Memandangkan faktor kekangan masa yang amatlah kurang menyebelahi saya menyebabkan kurangnya tumpuan dalam penghasilan blog ini kerana saya juga seorang guru biasa yang mempunyai pelbagai tanggungjawab di sekolah.. komen2 yang cg2/pengunjung blog berikan adalah amat berguna sekali, namun belum sempat dapat saya penuhi krn faktor masa tersebut.. saya berharap jika guru2 yang mempunyai bahan bolehlah berkongsi dengan kita semua di sini untuk dikongsi bersama. Anda boleh email bahan/teks/powerpoint/link/dll terus kepada saya cint4seni@gmail.com

    BalasPadam
  26. Sangat sangat sangat berguna untuk saya cikgu matematik yang mengajar psv... tiada background psv mahupun bakat semulajadi... insyaAllah blog ini dapat mengasah belakang parang saya...

    BalasPadam
  27. saya mahu cari gambar lukisan hasil karya pelukis malaysia saja untuk kerja kursus bertema masyarakat dan budaya

    BalasPadam
  28. ummmm.cucahhh

    BalasPadam
  29. tolong ajar caracara nak buat beg membeli belah tie and dye .. saya nak tengok , tolong yaaa :)

    BalasPadam
  30. asalammuailaikom semua saya minat kan seni anda pun sama ke

    BalasPadam
  31. askum ..
    sye na gambar design kasut kanves yg da siap dilukis utk reka corak ..
    boleh tak lukis an dan letak kan dalam blog nie ?
    tlg larh ..merayu sangat

    BalasPadam
  32. Isi blog ni bagus, kemas dan best untuk dibaca. Saya sebenarnya pertimbangkan nak belajar matapelajaran PSV dan masih sedang menyelongkar isi blog ni.

    Sesuai untuk orang yang buta seni visual seperti saya.

    BalasPadam
  33. Balasan
    1. ewmm tol gak idea tu....nak copy jgak bley???heee nak wat untuk seni.....

      Padam
  34. terima kasih krn blog ini byk memberi insirasi kpd saya utk mengajar pljr2 sy memandangkan saya baru shj mengajar subjek ini pd thn ini..blog ini saya paparkan kpd pljr online sbg bahan bantu mengajar saya agar pljr lebih mudah memahami.

    BalasPadam
  35. sy bru jumpa blog ni..sngt berguna untuk sy selaku budak fine art yg malas membaca nota yg konvensional..huhu...sngt berbaloi-baloi..shortnote..tapi saya cadangkan admin boleh tak buat tajuk mengenai aliran2 seni lukis, sej seni lukis malaysia n then tokoh2 sv..spt van goh, salvador dali, picasso n lain2..peace no war..

    BalasPadam
  36. bagus blog ni..hidup PSV!!!!!
    nah amik ni sebagai hadiah..salam perkenalan admin!
    http://myschoolarts.blogspot.com/2012/05/lukisan-catan-drawing-painting.html

    BalasPadam
  37. gbs2..best btol PSV nie....awieee

    BalasPadam
  38. Terima kasih kerana dpt menjadi rujukan saya.

    BalasPadam
  39. Terima kasih kerana kongsikan sedikit idea cikgu kepada saya . hope saya dapat buat yang terbaik pd 29/11 nie :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. *kongsikan idea cikgu kepada saya .

      Padam
  40. Blog nie sangat berguna kpd saya.Terima kasih !

    BalasPadam
  41. teruskan usaha murni anda. ia sangat bermanafaat.

    BalasPadam
  42. assamualaikum...

    saya nak jual cd psv untuk sek menengah..
    memenuhi tajuk tajuk yang boleh pakai
    untuk proses pengajaran.cd ni boleh guna untuk
    diri atau untuk simpanan panitia sebagai
    rujukan guru psv..

    berminat hntar email pd saya..
    foyutusi12@gmail.com
    cd terhad

    BalasPadam
  43. asalamualaikum... sye ingin memberi satu cadangan.. bagaimana kalau cikgu membuat satu karya seni dan dalam karya itu mesti ada semua unsur unsur seni seperti garisan,rupa dan sebagainya ,... insyaallah kot cikgu boleh buat dalam masa seminggu ini.. saya dari smk pondok upeh, balik pulau ,pulau pinang asalamualaikum .. : )

    BalasPadam
  44. saya plajar form5..kenape xde mklumat mengenai papan peraga? :(

    BalasPadam
  45. boleh sesiapa tolong saya dalam folio psv saya? "APAKAH PERANAN SENI TEKAT DALAM MASYARAKAT"

    BalasPadam
  46. ASSALAMUALAIKUM, saya nk minta bantuan . saya melukis gunung berapi untuk pembentangan saya yg bertajuk semi abstrak. saya perlu mengaitkannye dengan prinsip seni dan unsur seni. apa yg perlu saya cakap dan bentangkan

    BalasPadam
    Balasan
    1. sila emel saya. tourmaline1317@gmail.com. Saya amat memerlukan bantuan. Terima kasih.

      Padam
  47. alhamdulillah, artikel ukiran anda bagus, kami mengajak kerjasama penerbitan buku, kirim resume naskah anda (rencana judul, resensi, bab, profil penulis, daftar pustaka ukuran buku) ke email : redaksipanjiduta@gmail.com

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails

Soalan KRSV 2013 pilihan anda...

Soalan kertas 2 yang anda pilih..