Soalan KRSV 2014 Pilihan Anda

24 Mei 2010

Bentuk

BENTUK
penghasilan bentuk melalui teknik lukisan

bentuk tangan dihasilkan melalui teknik lukisan

1. Bentuk mempunyai struktur jisim dan isi padu. Ia mempunyai lebih daripada satu permukaan dan bersifat tiga dimensi (3D)
2. Bentuk merupakan satu unsur yang amat penting dalam penghasilan karya seni yang bersifat realistik.
3. Penggunaan unsur-unsur seni yang lain dapat digunakan bagi menghasilkan bentuk seperti garisan, jalinan, rupa, ruang dan warna.
4. Garis luar sesuatu objek yang akan berubah mengikut arah pandangan mata.

Ciri-ciri bentuk

1. Bersifat tiga dimensi (3D) – mengandungi ketinggian, lebar dan kedalaman

2. Berstruktur - mempunyai rangka yang membolehkan membentuk form atau isipadu dengan tepat dan sempurna

3. Boleh dilihat dari semua arah – mempunyai lebih dari satu permukaan

4. Terdapat bayangan – mempunyai kesan cahaya dan bayang



Jenis-jenis Bentuk

A. Bentuk Konkrit

1. Bentuk sebenar yang bersifat 3 dimensi dan dapat dirasa, disentuh dan dilihat daripada pelbagai sudut.
2. mempunyai ciri-ciri nyata dan maujud (benar-benar wujud di hadapan mata)
3. Contoh benda berbentuk konkrit ialah seperti batu, kayu, meja, kereta dan sebagainya.

bentuk konkrit - meja

bentuk konkrit - bola

B. Bentuk Ilusi

1. bentuk ilusi ialah bentuk yang dihasilkan melalui kemahiran penggunaan unsur-unsur seni seperti warna, garisan dan lain-lain
2. Bentuk objek yang dilihat dan dihasilkan melalui lukisan, catan, fotografi, cetakan atau pada permukaan rata (bersifat dua dimensi)
3. Bentuknya tidak dapat disentuh tetapi hanya dapat dinikmati melalui deria penglihatan.
4. Bagi menghasilkan karya 2 dimensi yang dapat mencipta bentuk, penggunaan kesan cahaya dan bayang merupakan faktor terpenting.
bentuk ilusi teknik komputer grafik

bentuk ilusi teknik catan

Vincent Van Gogh 'Still Life"

Membina Bentuk Konkrit

Bentuk boleh dihasilkan melalui :-

1. Garisan – anyaman (rotan, lidi, buluh) , tenunan (benang, tali), lingkaran (dawai)
2. Rupa – potongan kadbod (polihidera), teknik lipatan kertas (seni origami), teknik lipatan kain (topologi)
3. Bentuk juga boleh dibina dengan menggunakan tanah liat, plaster of paris, kayu, lilin, sabun, batu, kaca dan sebagainya.

penggunaan unsur garisan iaitu daripada teknik anyaman dapat menghasilkan bentuk konkrit

potongan dan lipatan kadbod mecipta bentuk kotak

penggunaak kertas yang disulam dan dilipat menghasilkan bentuk

lipatan-lipatan kertas mencipta bentuk konkrit

seni origami

bentuk yang dihasilkan daripada bahan tanah liat

bentuk dicipta daripada plaster of paris

penggunaan kaca juga dapat menghasilkan bentuk

penggunaan bahan lilin

ukiran bentuk arca menggunakan sabun

32 ulasan:

  1. KEEP UP THE GOOD WORK =)

    BalasPadam
  2. KEEP ADDING IN MORE INFORMATION.

    BalasPadam
  3. i like tis blog very much! +_+

    BalasPadam
    Balasan
    1. that 's the wrong spelling ma.... the right spelling is this.

      Padam
    2. ala..buat2 faham je la..ni bukan blog bahasa..

      Padam
  4. izinkan saya dapatkan data bentuk ini sebagai bahan P&P tambahan. tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. saye pun same....

      Padam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  6. cantik sungguh lukisan ini

    BalasPadam
  7. SIAPA PELUKIS NIE??PANDAI LUKIS...

    BalasPadam
  8. BKANYA STAKAT MLUKIS,MSTI PNDAI BWUAT MCM2 KAN...

    BalasPadam
  9. assalamualaikum...
    berminat dengan sumber potongan kadbod (polihidera), ..boleh share di mana sumber tersebut diperoleh? buku2 mungkin?
    terima kasih..

    BalasPadam
  10. good job huh?! keep on ! i suport u ! u provide lots of think for my folio ! cooool! FULL MARKS u know ! THANKS YAH!

    BalasPadam
  11. terbaik!!!

    BalasPadam
  12. congrats admin...tq

    BalasPadam
  13. wow...sblm2 ni asyk dgr yg org x ska seni sbb rumit...tpi bla dpt tgk blog2 yg mcm ni...rsa sejuk hati..

    BalasPadam
  14. mcmana nk buat lipatan kertas warna menjadi bentuk..cantik sangat..ada tak cara2 bagaimana nk buat...??

    BalasPadam
  15. VERY GOOD JOB

    BalasPadam
  16. i love it....]

    BalasPadam
  17. tq. the info really helps me

    BalasPadam
  18. Bagus MAN ! :D

    BalasPadam
  19. tahniah. sesuai untuk p&p psv n idea p&p inovasi.

    BalasPadam
  20. emm...so beautiful..

    BalasPadam
  21. tampa nama

    BalasPadam
  22. perghhhhhh
    best gak la seni ni
    tp aq ad sikit2 je xpham
    walaupown ad minat tp xd bakat
    2 pown ley jdik lukisan aq
    haha

    BalasPadam
  23. assalamualaikum , nak tanya tajuk ruang ada tak ?

    BalasPadam
  24. Thank you very much . I appreciate it. Keep up the good work and add in more information please :)

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails

Soalan KRSV 2013 pilihan anda...

Soalan kertas 2 yang anda pilih..