Soalan KRSV 2014 Pilihan Anda

14 Feb 2012

Tugasan 1: Reka Corak Kasut Kanvas

Assalamualaikum, 

Tugasan KRSV tahun ini telah pun bermula. Antara tugasan yang digemari oleh guru-guru dan murid ialah tugasan 1 - Penghasilan reka corak pada kasut kanvas. Oleh yang demikian, di sini diberikan sedikit panduan untuk tugasan 1,agar anda boleh mulakan tugasan anda. Yang pasti, dapatkan nasihat dan tunjuk ajar daripada guru PSV anda yang lebih pakar di sekolah dari segi pemilihan bahan dan proses, kerana itulah yang terbaik agar anda tidak tersesat jalan dan menyimpang dari kehendak pengajaran dan pembelajaran guru anda.

Gambar-gambar di dalam topik ini hanalah gambar yang digoogle dari laman sesawang sebagai contoh semata-mata.

kasut kanvas bercorak

himpunan koleksi kasut kanvas
Portfolio kajian anda hendaklah mengandungi:

1. Koleksi gambar pelbagai jenis kasut kanvas.

2. Koleksi gambar hidupan laut sebagai sumber ilham.
Untuk kandungan 1 dan 2, anda hanya perlu mendapatkan gambar-gambar sama ada dari internet, akhbar, majalah atau gambar yang diambil sendiri dan dicetak. Lalu lekatkanlah gambar-gambar tersebut pada mukasurat 1 dan 2 kajian anda. Tidak perlu berlebih-lebihan untuk koleksi gambar ini kerana ia hanyalah sebagai bahan kajian bagi memulakan tugasan anda. Pastikan bahan kajian yang anda akan pilih nanti juga terdapat dalam koleksi gambar-gambar tersebut.

bahan kajian, hidupan laut - jerung (pilihan)
contoh koleksi gambar hidupan laut pilihan - jerung

3. Lakaran reka bentuk kasut kanvas.
Lukiskan beberapa reka bentuk kasut kanvas pada muka surat berikutnya. Boleh hanya menggunakan pensel sahaja.


contoh: lakaran reka bentuk kasut. buatlah kasut yang berbeza bentuk
4. Lukisan realistik hidupan marin yang dipilih.
Hasilkan lukisan realistik berwarna atau tanpa warna, memadai menggunakan warna pensel. Pemilihan satu habitat marin juga tidak salah atau pemilihan 1 objek, atau beberapa objek yang ingin dimasukkan di dalam corak kasut anda. Pastikan lukisan anda terperinci dan menampakkan bentuk serta jalinan. Lukislah sebaik mungkin kerana kandungan ini akan menampakkan kekuatan lukisan anda.

contoh: lukisan realistik tanpa warna

lagi contoh:  lukisan realistik
5. Lakaran olahan idea untuk menghasilkan reka corak hidupan marin.
Daripada pemilihan bahan kajian tadi, mulalah hasilkan lakaran idea agar menampakkan keaslian idea anda dan tidak meniru dari mana-mana sumber. Lakaran idea ini adalah penting, buatlah beberapa helai sehingga anda berpuas hati dengan idea yang dipilih. Lakaran idea tidak perlu diwarnakan, boleh diwarnakan sedikit  jika mahu.

contoh lakaran idea

contoh lakaran idea ikan jerung

lagi contoh lakaran idea - jerung
6. Lakaran reka letak reka corak yang dipilih.
Idea yang telah anda pilih tadi cubalah gubah pada kasut anda. Buat beberapa cadangan sehingga anda berpuas hati dengan kedudukan yang paling sesuai. Seboleh-bolehnya tunjukkan bahagian-bahagian yang berbeza seperti kiri dan kanan atas dll. kalau sekiranya kasut kiri dan kasut kanan juga motif yang berbeza maka, lukislah untuk sepasang kasut.

Contoh: motif yang berbeza pada kiri dan kanan kasut

motif yang sama
7. Kajian warna pada reka letak.
Buat beberapa cadangan warna daripada idea dan reka letak yang telah ditetapkan tadi.

8. Lukisan dari tiga sudut pandangan berbeza.
Setelah berpuas hati dengan pemilihan warna tadi, buatlah lukisan dari 3 sudut pandangan. Bermakna anda boleh menghasilkan 3 sudut pandangan sekurang-kurangnya pada 1 muka surat.

9. Lukisan persembahan yang menggambarkan fungsi dalam situasi sebenar.
Lukislah kasut anda di rak kasut, tangga, dan lain-lain yang sesuai bagi menampakkan fungsinya yang sebenar

10. Lukisan alat dan bahan yang digunakan serta catatan.
Lukiskan peralatann dan bahan yang anda gunakan serta label bahan-bahan tersebut serta catatkan fungsinya. Contohnya warna akrilik untuk mewarna pada kasut, pensel untuk membuat lakaran awal, berus untuk melukis, pita pelekat untuk menutup bahagian-bahagian tertentu dan sebagainya

11. Lakaran proses dan teknik penghasilan serta catatan mengikut urutan.
Lukislah langkah-langkah penghasilan kasut dari mula hingga siap. Contohnya,
langkah 1: penyediaan alat dan bahan
langkah 2: penyediaan motif atau reka corak pada kertas tekap
langkah 3: tekap motif dengan kertas tekap pada kasut
langkah 4: tutup bahagian tertentu dengan pita pelekat
langkah 5: warnakan corak tersebut dengan cat akrilik/cat fabrik dll
langkah 6: perincikan bahagian-bahagian yang halus dengan pen marker kalis air dan kemasan

Alat dan Bahan 


Untuk menghasilkan catan pada kasut kanvas, bahan yang biasa digunakan ialah cat akrilik. Walaubagaimanapun cat poster / cat air / plaka /water base boleh digunakan jika sekadar untuk menyiapkan tugasan ini. Namun cadangan saya terlebih dahulu eloklah disapu dengan satu lapisan cat emulsi (cat kapur) yang nipis agar cat yang digunakan tidak menyerap ke dalam permukaan fabrik.

Cat fabrik (dye fabrik), juga boleh digunakan dalam penghasilan corak pada kasut kanvas ini. Selain daripada itu, marker kalis air juga boleh digunakan bagi mengemaskan lagi reka corak tersebut.

cat akrilik, pewarna fabrik serta pen marker yang digunakan oleh pengusaha kasut bercorak
Proses Mengecat Pada Kasut

1. Bersihkan kasut tersebut walaupun kasut anda masih baru bagi mengeluarkan bahan kanji 
2. Asingkan tali kasut jika ada (warnakan mengikut idea anda)
3. Tutup bahagian-bahagian tertentu seperti getah/pvc (berhampiran tapak) dengan pita pelekat (masking tape) agar tidak comot semasa proses meyapu warna
4. Lukis corak yang dikehendaki pada kasut dengan pensel terlebih dahulu atau tekap menggunaka kertas tekap, agar coraknya tidak lari dari rekaan asal.
5. Cat kasut anda mengikut rekaan
6. Kemaskan bahagian-bahagian yang terperinci dengan menggunakan marker kalis air atau berus halus (jika mahu)

Tulisan ini hanyalah sekadar cadangan, jika ada cadangan lain atau penambahbaikkan, bolehlah dicatatkan di dalam ruangan komen untuk dikongsi bersama. TQ

252 ulasan:

  1. terima kasih byk2 atas perkongsian yang berharga ini.Moga Allah merahmati usaha anda..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tahniah..dan terima kasih ..moga Allah membalas keikhlasan tuan... syabas

      Padam
    2. ssh jgk nk tru lukis ni..kne ad owg yg mahir dlm bidang seni bru sng nk melikis koleksi kasut kanvas ni an??..............

      Padam
    3. ssh btol larr..nk cri bahan dy lagi zzz.pusing2

      Padam
    4. TQ..SENANG SKIT NK BT KEJE BAB ADA PANDUAN..

      Padam
  2. Sama juga tima kasih byk2...perkongsian anda sgt2 dihargai..Semoga allah memberkati kerja baik anda ini..

    BalasPadam
  3. time kseh sbb da mmudahkn keje saye... peace ;)

    BalasPadam
  4. tme kaseh bab da mudah kn keje sy :) peace yowww !!

    BalasPadam
  5. kmi nak ucap tahniah dan tq byk2. bru nampak jln sikit. moga allah merahmati tuan hingga selamaya.
    org bru krsv .

    BalasPadam
  6. mcm mne nk lukis semua tuu?????sy ade lukis arituu xjdi...ssh nk lukis...ble sy tgk gmbr ni nmpk senang...tlg ajarkan sy bleh??????

    BalasPadam
    Balasan
    1. bleh bela.....hahaha

      Padam
    2. hellooo4

      Padam
    3. honuck gurlz3/09/2012 9:29 PTG

      snang jew nk lkis 2.... usha jew....

      Padam
    4. lancau la ko ingat sng ke mke gye babi

      Padam
    5. UNX X RTI KOT BUKAN P0N JELAH GIGI JE.........

      Padam
    6. nk lukis mmg la susah...mau fokus toi2....insyaallah mnjd....

      Padam
    7. cm tu je r...

      Padam
    8. yella..

      Padam
    9. adui....pning nye.

      Padam
  7. blh............

    BalasPadam
  8. ye baru lah senang nak wat keje

    BalasPadam
    Balasan
    1. yaaa. terbaik :)

      Padam
  9. thank you for your help...

    BalasPadam
  10. urm ..perh ai lawa ye lkaran kau ...
    tolong ajr kan ar. .aq x mnat mlukis r..kokn baek,so tlg ak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. buat la sndri..haha..

      Padam
    2. betul2.......hau7

      Padam
  11. ala.kdkutla ko nie..xbaek kdkut ilmu la weyh..
    nty lakaran koe ta cntik..!!!!eeerrrr..gramla ak ngn ko nie..:)
    <3

    BalasPadam
  12. hahaahahahahha..alah ai aq gurau jer jangn amik ati ye .............

    BalasPadam
  13. tolong ajarkan cara2 nak buat corak pada kasut nie

    BalasPadam
    Balasan
    1. senang je..hehe

      Padam
    2. senangmula

      Padam
  14. perrhh !! cntik nye .. TOLONG ajar :)

    BalasPadam
  15. perrrrgghhhh comel...

    BalasPadam
  16. timekaseh atas bantuan anda
    hope anda di rahmati oleh ALLAH
    :)) timekaseh

    BalasPadam
  17. comeyh gler .. nceb laa adea idea hee~~

    BalasPadam
  18. tenz cos 2njop cre2 ntok bwat kje krsus psv nim............

    BalasPadam
  19. cmner na wt niyh?

    BalasPadam
  20. time kasih coz tnjuk cre tok buat...

    BalasPadam
  21. time ksh ats ilmu yg
    kau tlh kongskan ni...moga2
    allah akn memberkat hdp mu nnt...
    tp tlg ajar cara nk lukis ats kasut 2 mcm
    mane lah x..??

    BalasPadam
  22. aaaaa tension arrr amik seni

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang tension....dh lh aku blum cri gambar koleksi....

      Padam
    2. sama la

      Padam
    3. sape suruh ambil,, kan dah menyusahkan diri pastu menyusahkan guru,,gi la ambil fizik ke kimia ke jadi cam aku,,

      Padam
    4. mmang tension gile buat psl ksut knvas ni ....

      Padam
    5. jgn tension2..aku amik phsics,kimia,bio and tambahan seni plak..tension lg kot.. =X

      Padam
  23. banyak membantu...terima kasih atas perkongsian ilmu ini....

    BalasPadam
  24. terima kasih . anda hensem.

    BalasPadam
  25. thank a lot...

    BalasPadam
  26. ade pic hidupan laut ya cntek x??tlg bg kt eiyra bly

    BalasPadam
  27. thanx alot to who create tiz website

    BalasPadam
  28. nasib baek la ad jg kt internet lau xdop gak xthu la nop ciap blo.....tq222

    BalasPadam
  29. Tahun ni susah betol kerja khusus seni for form 5 -_________________- erghhhhhhhhhh !

    BalasPadam
  30. eykin termizi2/20/2012 5:50 PTG

    terima kasih sebab bagi contoh folio .. alhamdulillah terima kasih ya allah (:

    BalasPadam
  31. ssah , sket pala ... ^^ tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya sokong!!!!!!!!!!

      Padam
  32. terima kasih banyak2 krn tolong saya membuat folio Pendidikan Seni Visualbagi 2012. . . ?

    BalasPadam
  33. thanz coz bg sye kmudahan utk melukis............

    BalasPadam
  34. tnks coz bg contoh smne nk wat....leh x ltk contoh
    patern kasut kanvas n gmbr hdupan laut coz
    nk ltk dlm folio...???

    BalasPadam
  35. CUBA DULU .MANA TAHU BILA KITE USAHA ,LAMA2 JADI

    BalasPadam
  36. susa tak nk wat bndee niee . . cikguu ta kasiii plihh bnderr laen laaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. tjuk laen smua nye sush
      nie jer yg snng.........

      Padam
  37. na olah gambar tuh tak tahu laa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. same r kita heheeheh

      Padam
    2. aq mintak tolong org je , kn senang .. huhu ..

      Padam
  38. serabut otak ade kje kursus ni..

    BalasPadam
  39. nyusahkan owang jhearrrrrrrrrrrrrrrrr

    BalasPadam
  40. fuh naseb baek ade !thank you so much <3

    BalasPadam
  41. mcm bangang wat bnde niee

    BalasPadam
  42. yay!!! mudah teruz keja ni na wat..

    BalasPadam
  43. kasut jenama kanvas sama dgn converse ?

    BalasPadam
  44. kanvas tu jenis kain, converse tu jenama. ada beza tu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. ade..tp bende same jer.. kasut jer jenama converse but jeniskain tu kanvas.. yg beze kat situ CONVERSE tu jenama saje..

      Padam
  45. hai sayang

    BalasPadam
    Balasan
    1. hai sayang

      Padam
    2. aik npa sayang2x pla ni....

      Padam
  46. hai korng......

    BalasPadam
  47. spe leh buat kn aku...aku bgi upah 100

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh ni dh kira rasuah dh..
      hehe..;)

      Padam
  48. tme ksih kna tlg sye dpt maklumat ni.....

    BalasPadam
  49. nyusahahkan owg errrrrrr

    BalasPadam
  50. malalui di sini .. sye suda mndpat idea yg byak tentang mlukis . trima ksihh .. ^^

    BalasPadam
  51. skit pon aku xnysah kn kau laa hamba allah !! ..

    BalasPadam
  52. tq.pucuk di cita ulam mendatang. Lepas ni keje mesti beregh

    BalasPadam
  53. yeah!.. dha tao mcm mne nk buad folio .. peace :)tq

    BalasPadam
  54. susahh kott ,, pening kple ini mcm :)

    BalasPadam
  55. chantek rr!!skrang nie sye dh ade idea nk wat keje khusus seni!! credit to cinta seni

    BalasPadam
  56. tolong aku doh....kene buat folio tentang kasut kanvas pulak....tahun nie....aku dah tak tahu nak buat nie...eis.....pening2......

    BalasPadam
  57. ples help me..susahnye nak wat folio seni..nak meletop kepala ku ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. kmy pn x tw. .nk meletup gk pala ney

      Padam
  58. asal susah sangat nak cari neiy

    BalasPadam
    Balasan
    1. senang jela....jgn ckp susah ok...

      Padam
    2. aik ya betul 2 senang ja 2 kata dya..blum thu blum cba

      Padam
  59. kalau buat ikan duyung boleh tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh...jnji hdupan laut...

      Padam
  60. thank you

    BalasPadam
  61. tq cgt3....senang krje d btnye...

    BalasPadam
  62. takde c0nt0h laen ke ? hidupan air ,,

    BalasPadam
  63. Terima kasih. Hanya Allah yang membalasnya..

    BalasPadam
  64. habis camne dgn lukisan realisti tuh???????

    BalasPadam
  65. cm na nkbt

    BalasPadam
  66. thank2 bub tnjuk cth dlm mbuat folio..kalo x,x siaplh folio syariey nih...

    BalasPadam
  67. eya sy pn sma lw xda cth xtw nk wat cm na....

    BalasPadam
  68. o.m.g.snang jew kot..huuu..ayun dcny.

    BalasPadam
  69. ish sussah nyeeeeeeeeeeee nak lakar kasut kanves 2.dan koleksi kasut kanves and koleksi hidupan marine

    BalasPadam
  70. YA Q KAN LUKIS LAKARAN KASUT KANVAS

    BalasPadam
  71. haiizzz....nape la kena design kasut... lau baju xleh ea... huhu...

    BalasPadam
  72. mcm mna nak buat
    aq x rti la

    BalasPadam
  73. mcm susah ja nk wrna kasut ni
    mcm mna la aq nk wt kja ni

    BalasPadam
  74. Assalamualaikum. Yang lukisan realistik hidupan marin yang dipilih tu kena lukis satu haiwan jeke or semua haiwan yang kita nak letak dkt kasut tu?

    BalasPadam
  75. Assalamualaikum. Yang lukisan realistik hidupan marin yang dipilih tu kena lukis satu haiwan jeke or semua haiwan yang kita nak letak dkt kasut tu?

    BalasPadam
  76. terima kasih atas cadangan anda..cadangan anda sudah mengurangkan sedikit beban fikiran saya untuk membuat psv psl kasut..

    BalasPadam
  77. jumlah harga nak beli alat2 brape ringgit???

    BalasPadam
  78. salam.folio ni mmg nk hidupan laut ke?klau saya nk amek ikan koi bole ke?

    BalasPadam
  79. trma ksh...semuanya sgt bergna &mmudahkn krja sya..

    BalasPadam
  80. Ermmm,susahnyer buat seni nie ??

    BalasPadam
  81. aku dh siap isi kandungan,tp gmbar aku blum siap....msa cti aku gna kn utk buat kerja kursus nie....

    BalasPadam
  82. i try to learn how to do this . thangss anyway cause u sharing this program :)
    by : mytswana dn

    BalasPadam
  83. apew nama warna yg (macam) pen maker2 kalau ade jual dikedai2,diorang panggil pew eaa..

    BalasPadam
  84. thank you (:

    BalasPadam
  85. tenQ . . hoho , excited betoll ckgu + mem aq na buat niy . .

    BalasPadam
  86. saya ambil tajuk ni untuk kerja kursus psv...

    BalasPadam
    Balasan
    1. k...kamu blh buat juga.mesti A+ dlm seni

      Padam
    2. btul 2.....

      Padam
  87. cantik juge.hehehehe.k...

    BalasPadam
  88. thanks a lot..cadangan anda sudah mengurangkan beban fikiran sy...

    BalasPadam
  89. Minta tanya ya, bolehkah folio seni ni dilakukan secara menegak dan bukan mendatar?

    BalasPadam
  90. waaa....bgs la...hehehe...brsemangat uda nak buat tugasan nie..
    chaiyok2!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. btul2...
      kpada calon spm 2012,brabis la kmu buat...spya dpt A+ nt...hehehe...

      Padam
    2. thanks..kami akan brabis da ni thu..

      Padam
  91. really nice,but im not so good drawing like this all

    BalasPadam
  92. very helpful to pupils. tq

    BalasPadam
  93. Thank you very much

    BalasPadam
  94. Cikgu dah suruh start buat folio! OMG! susahnya...
    tapi dgn adanya blog ini blh mbntu serba sedikit,thanks!

    BalasPadam
    Balasan
    1. jgn say omg sbb kalau kaau taumu ada interest
      dlm buat folio,mesti kamu blh buat dgn mudah.
      jgn risau tau.awak mesti blh buat.kkkkkk.

      Padam
    2. kalau kamu ada interest kamu blh buat.
      jgn cakap omg.kalau kamu ingat senang
      mesti kamu blh buat.kkkkk.

      Padam
  95. thanks sbb menolong saya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih banyak2!ini sememngnya sangat membantu!

      Padam
  96. yupp btul tu ,ini akn mmudahkan kerja seni sya

    BalasPadam
  97. ajar la teknik-teknik mmbuat olahan..:D

    BalasPadam
    Balasan
    1. lukis bende yg same tp ubah jer kdudukn
      ikn coz ckg aq ajr yg pling
      mdah......

      Padam
  98. boleh tak tolong buat olahan idea ikan nemo ...

    BalasPadam
  99. tnkz bnyk2 coz bg contoh...
    jgn kate susah tp katkan snang coz
    aq dh buat mmg snang jer nk buat lkaran
    kasut n ikan..ckg aq mmg terbaek lh coz ajar aq
    dgn cara yg mudah n smple n cntik..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. untung laaa ade ckgu yg baek.....anty ajar kn sy eaa

      Padam
    2. ok......
      kmi sdia mbn2 ap yg ptut....
      hehehe

      Padam
    3. untung la ckgu ajr..kmi kne cri sndri,wt sndri

      Padam
    4. smua ckg yg mngjar seni kt skol
      aq baek n ajar one by one utk wat
      cmner....wlaupn cti hjung mnggu
      ckg aqwat kls utk wat keje
      kusus....skrng nie dh nk siap
      coz tgh cat kasut....mnx lh ckg korng
      ajr....

      Padam
    5. cikgu aq pn ad wt klas ar..dh nk ciap pn

      Padam
  100. terima kasih atas maklumat ini..:)

    BalasPadam
  101. mcm mana nak buat olahan ikan nemo erk ???
    tak berapa nak tahu lah ..

    BalasPadam
  102. malas nk buat keje

    BalasPadam
  103. Kerja ne bknnye ssh sgt pon..just cari bhn then tmpal n lakar..u can do it...go beahbeah

    BalasPadam
  104. U are the best

    BalasPadam
    Balasan
    1. bla la agk nk siap lkis smua nie????

      Padam
  105. bagi la contoh lebih banyak lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. ambik je gmbr kasut kt srt khbr metro
      for kleks kasut

      Padam
  106. Alaa, I takde idea nak buat olahan. macam mana ni :-/

    BalasPadam
    Balasan
    1. i pon same....b'seraabot kpale ox i fkir kn nye....eeeeeeeeeee

      Padam
  107. eee..pening nye.....na buat pela kt kasut nie..x ad idea lgsung...

    BalasPadam
  108. akhrny dh nk smpai pnghjung......
    mmg sronk n sng je buat kja kursus nie....
    n then thnkzs for my teacher n
    friends n all help me.........:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ARRRGGGHHHHH , BESTNYA (dengki)

      Padam
    2. jgn lh dngki mnx tlg lh
      ckg ajar kn...kitorng pn ckg
      ajar one by one...
      tp smuanye lkis sndiri...:))

      Padam
  109. arghhhhhhhhhhh!!!!! x lme lgi dah penilaian folio PSV....

    BalasPadam
  110. mana nak cari contoh reka letak ni

    BalasPadam
  111. tanpa nama smart smua nya

    BalasPadam
  112. Nak gambar proses buat kasut kanvas ni . Please.

    BalasPadam
  113. Bleh x bagi saya lakaran olahan idea untuk menghasilkan reka corak hidupan marin(tapak sulaiman)?

    BalasPadam
  114. tolong saya

    BalasPadam
  115. snang jer...

    BalasPadam
  116. Lukis Kasut Tu Yg Paling Menggangu --'

    BalasPadam
    Balasan
    1. ala rleks la..bkn ssah pn nk wt asl kn ad usaha..sy duk klas sni,lgy snang nk uat..

      Padam
  117. no 8 tu xda contoh ka?? lukis ksut dlm pdngn 3 sudut tu dlm 1 kerts lukisan ka?

    BalasPadam
  118. aduh ssah nye nk wt kjew krsus psv niew...rnsing tol nk wt nyew

    BalasPadam
  119. waaa,.....senang la ada udh rujukan tq....

    BalasPadam
  120. folio aq dh nk siap...horeeeeeeeee

    BalasPadam
  121. salam korang sp da siap psV???

    BalasPadam
  122. yes...akhirnye dh smpai pnghjung
    tnggl cat kasut jer...
    korng jgn lh kte ssh coz snng jer...
    tnks for my teacer coz tlh ajr ktorng
    one by one...
    horeeeeeeeeeee.....

    BalasPadam
  123. huu . . ade byk lagy yg ta siap nehh . .cikgu dah bising dah . .ade sesape na tolong ta? hee

    BalasPadam
  124. perghh mcm mner nie .. bnyk lg yg tk siap nie ... urmm .. tolong sayer boleyh tk ..

    BalasPadam
  125. amira emilda dhania5/23/2012 11:05 PG

    xlma agi mau hntr uda ni krja krusus..tpi sya lum siap gi...bnyk lgi yg mau d kci siap...skt kepala sya..

    BalasPadam
  126. mohd asraf fiqwan5/23/2012 11:07 PG

    sma ja bh 2 kita amira..sya pun lum afi siap2 ni..xtau bila siap..

    BalasPadam
  127. boleh tak guna gambar yg sama seperti di atas? tak dikatakan meniru ke?

    BalasPadam
  128. sapa boleh tolong sya lukis lakaran proses dan teknik penghasilan serta catatan mengikut urutan kasut kanvas.??

    BalasPadam
  129. sume hlaman ny lngkap...sy ske..and then leh tlg sy wk keje kusus psv...

    BalasPadam
  130. okay...sya dah buat spt yang d tnjuk kn dgn bmbingan ckgu sya sndiri...tapi...bleh x tnjuk kn cam ner nak buat Lukisan dari tiga sudut pandangan berbeza...bleh x tnjuk kn exp ny...kalau bleh sya nak habis kn krja kursus ni cuti ni jgak...please...exp jer....tq

    BalasPadam
  131. diye ckp hidupan marin en? kalau hiduan marin ue mcm angler fish deepsea fish ue boleh ke?

    BalasPadam
  132. mantopkan folio ek..

    BalasPadam
  133. ingat walau apa pun persoalan..susah manapun kerja,tension ke,penin ker..pasti hasilnya akan baik..kerana kt dah berusaha..dahlah berusaha..gigih pulak tuh..dahlah gigih..terbaeek pulak tu..insyaAllah kejayaan pasti akan hadir..dari org biasa2aje dr arteacher-boardingschool.goodluck.:)

    BalasPadam
  134. =) thnks its very helping meh xD may god blees u

    BalasPadam
  135. terima kaseh....>-<
    hai semua

    BalasPadam
  136. senang buat folio tapi kasut susah sikit. saya mesti dpt At drpd vincent smkpj nama cikgu adl norliza

    BalasPadam
  137. terima kasih

    BalasPadam
  138. fuhhh...dgn ni dpt mmbntu serba sdkit kerja sy..time ksih....:)

    BalasPadam
  139. Byk ag tk siap. .Hmmm tension dohh

    BalasPadam
  140. Blog Ni Ada @ FB ?

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails

Soalan KRSV 2013 pilihan anda...

Soalan kertas 2 yang anda pilih..