20 Nov 2012

Idea Soalan no 2 - Pemandangan Air Terjun


Assalamualaikum / Salam 1Malaysia..

Soalan No 2 berbunyi..

2. Anda sedang melalui sebuah jambatan gantung yang merentasi kawasan air terjun. Apabila anda melihat ke bawah, kelihatan pemandangan alam semula jadi yang begitu indah dan menarik.
Gambarkan suasana tersebut dengan memberi penekanan kepada perspektif, ruang dan warna.

Soalan ini agak tricky di mana calon-calon mungkin terkeliru sama ada mahu lukis pemandangan jambatan gantung atau pemandangan air terjun atau kedua-duanya sekali. Kemungkinan ada yang melukis jambatan gantung berlatar belakangkan air terjun. dan ada juga yang bertanya perlu atau tidak melukis figura manusia yang melalui jambatan tersebut.


Kehendak soalan ini adalah, pemandangan yang indah yang dilihat dari jambatan gantung. Fokus soalan ialah anda melihat ke bawah (bukan ke tepi atau hadapan), dan kelihatan pemandangan alam semula jadi yang indah. Oleh kerana telah disebut pada awal soalan yang anda sedang melalui jambatan gantung yang merentasi air terjun. Jadi pemandagannya hendaklah mengandungi air terjun.

Lukisan anda hendaklah menampakkan perspektif 3 titik lenyap, iaitu besar di atas dan mengecil ke bawah. sebagai contoh, Jika anda melukis pokok atau bukit pastikan garisan-garisan menunjukkan mengecil ke bawah.
perspektif air terjun

air terjun yang kelihatan menjunam (mengecil ke bawah)

perspektif pokok pandangan dari atas ke bawah


Berikut ada beberapa gambar-gambar yang boleh dijadikan idea untuk lukisan anda









Persoalannya, perlukan anda melukis anda dan jambatan gantung?

Mungkin boleh dimasukkan sedikit tali atau kayu jambatan tersebut. Jika dilukis kesemua jambatan maka ruang lingkup lukisan anda akan menjadi bertambah kecil dan hilang fokus utama iaitu pemandangan yang indah yang dilihat dari jambatan gantung.. Apa pun, ini hanyalah pendapat saya yang kerdil ini berdasarkan soalan tersebut.

jambatan gantung yang berjaring

jambatan gantung Gunung Mulu

80 ulasan:

  1. bagi sy agk sisah utk mlukis gmbr2 y diberi

    BalasPadam
    Balasan
    1. sisah ke,susah?

      Padam
    2. haha..

      Padam
    3. agak-agak soalan 2 la kowt....1 macam senang macam ja....tapi susah hmmm definitely no 2 la nih....

      Padam
  2. soalan yang rak kasut tu boleh tak kasi idea sikit ? :)terima ksh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nurul Amirah 5D11/28/2012 12:43 PTG

      permandangan air terjun ya ok agk,, :)

      Padam
    2. wat lh sndry..

      Padam
    3. prmndangan air trjun lbih senang dr soaln laen

      Padam
    4. betul2 bagus lah idea. ha3...

      Padam
  3. ye btol tu.. nk soaln yg rak kst jgk. yg len ssh la..

    BalasPadam
  4. soalan yang rak kasut,blh xbgi gambar,psai yg lain 2 pyh skit..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. mudah je. soalan no 2 lagi senang...

      Padam
  5. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=4427389635825&set=a.1497393947764.2069483.1021585638&type=1&permPage=1 contoh lain dari saya utk rak kasut

    BalasPadam
  6. tak ada ke contoh untuk soalan yg hidupan pelik tu.nak tahu jugak pasal tu.

    BalasPadam
  7. adw 2 contoh sahaja kew?? soaln 1 dan soaln 2... sy hrap adw contoh soaln yg lain juga untuk membuat rujukan ..

    BalasPadam
  8. thank you for sharing..
    nak tanya sikit tentang gambar-gambar tu yang boleh dijadikan idea untuk lukisan, adakah kesemuanya berdasarkan soalan atau hanya sebahagian yang boleh digunakan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tolong balas

      Padam
    2. semua gambar2 sebagai rujukan. pilih yg sesuai dgn kehendak soalan shj. anda boleh google gambar sendiri sbg rujukan jika inginkan kelainan. tq

      Padam
    3. sya ni tegah pening.yg mna satu nk pilih.semuanya susah nk buat.

      Padam
    4. sya ni tegah pening.yg mna satu nk pilih.semuanya susah nk buat.

      Padam
  9. soalan no. 2 agak susah. bagi ide soalan rak kasut tu. tq

    BalasPadam
  10. contoh lukisan no.1 dan no.6 tak ada ke?

    BalasPadam
  11. sya rsa rak ksut snang lgi dri yng lain..susah nk lukis figura manusia 2..

    BalasPadam
  12. cikgu cakap . soalan rak kasut susah dpt markah . btw soalan no 2 unik jugak . tp mcm susah jaa warna nya . then boleh tak gbung kn lukisan jmbatan bersma air terjun tu ? hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Susah sgt nk wat jmbtn gantung tu....

      Padam
    2. kt mna nk lukis jmbatan 2.??. .

      Padam
    3. jmbatan tuh tada susah sngt laa . tp wrna air terjun bg saya susah , pndai mewrna ??
      imagine , gbungkan :) oasti cantik , tp hrini idea dh lain laa , unggas senang sikit :D

      Padam
    4. senang je, unggas susah lah...

      Padam
  13. soalan ini ada senang sikit......... lukisan semulajadi ...that is good

    BalasPadam
  14. soalan ini ada senang sikit......... lukisan semulajadi ...that is good

    BalasPadam
  15. um.....btl 2....lau lks rak kst kita akn pt markh ckt...tp lau kta lkis pmandngn air trjun cch plak.....



    BalasPadam
  16. maafkan saya..bleh tak tolong sediakan contoh jawapan utk soalan 1? terima kasih. :)

    BalasPadam
  17. ayoyo .. semau soalan banyak susah .. hurmmm .. nk pilih no 1 laaa ...

    BalasPadam
  18. adoii..cm ane ne..smue ssh..nk plih nmbow 2 nmpak sng tpi nk warna 2 sush..trpkse lh plih nmbow 4...rak kasut 2...haii...npe sowaln sussh sgt...

    BalasPadam
  19. Rak ksut la yg pling snang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok buat good luck to spm seni dapat a

      Padam
  20. mcm ne nk lukis niey..aduh..ssah niey..nk kne maen wrna yg cntik agy.nk lukis agy..aduh lha..

    BalasPadam
  21. ckgu dri mne nk mula lukis air trjun niey?jmbtan klau xlukis xpe kew?

    BalasPadam
  22. dari keenam-enam soalan ni ,,hanya rak kasut senang sikit berbanding dengan soalan-soalan yg lain ...

    BalasPadam
  23. soalan tahun ni sumer susah2 . . x mcm tahun lepas punyer soalan . :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. yaa , kan . takpa3 , usaha tngga kejayaan :)

      Padam
    2. betul kata riena umaira....usaha tangga kejayaan...try ur best seni students

      Padam
  24. susah nye soalan spm psv niy paling senang rak kasut . huhu kenape lah dye ta keluar pemandangan hutan je

    BalasPadam
    Balasan
    1. wt la coklan num 2 tu..kn sng!!!
      jmbtn tu ta pnting,,lkis tali jmbtn dh laa..

      Padam
    2. tengok contoh dlm internet dan tulis juga nama pelukis ( kalau ada ) gd luck!!

      Padam
  25. saya nak tanya bolehkh mnggunakn warna hitam utk buat list pada catan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. garisan hitam - garisan luaran/outline? sebaik2nya jangan guna kerana mencacatkan catan anda serta menampakkan kelemahan anda yg tidak mampu menimbulkan bentuk melalui penggunaan ton. garisan luaran hanya sesuai utk lukisan kartun.

      Padam
    2. atau jika maksud anda warna hitam sebagai bingkai/frame? jg tidak digalakkan..kerana anda telah mengecilkan saiz lukisan anda. harap menjawab kpd persoalan anda. tq

      Padam
    3. Thanks.Ianya sangat mbntu saya.doakan saya berjaya menyiapkan krtas psv esok.syukran jazilan...

      Padam
    4. saya komfus nk buad air terjun ny,,,bgi la adea skit kt sya bley

      Padam
  26. susahnyew................

    BalasPadam
  27. tak ada ka yang paling simple ???

    BalasPadam
  28. xda ka lakaran utk solan 1 tu.???. .susah lrh klu cm nie. .

    BalasPadam
  29. huhu soaln 3 nmpk ny sng skit kot..jom try mlkar..

    BalasPadam
  30. saya buat soalan 2

    BalasPadam
  31. saya moohana sy buat soalan4 senang

    BalasPadam
  32. nak tanye soalan no.6 tu dia nak pencahayaan maksudnya cahaya daripada matahari ke??? macam tona ke?

    BalasPadam
  33. wajib ke lukis jambatan air terjun2?

    BalasPadam
  34. soalan 2 memang senang

    BalasPadam
  35. boleh ke lukis dgn komposisi menegak melalui kertas lukisan ? sbb selalunya ketika exam saya akan melukis melintang. reply me asap. tq

    BalasPadam
  36. shukry rianno11/27/2012 3:59 PTG

    cm mana arrh.....susah tul owhaku pilih soalan no 4,jd jambatan gantung sama orngnya mw di lukis atau tidak?

    BalasPadam
  37. bagi seorang pelukis semua soalan senang, tapi bagiyang menumpang subjek semua susah so cari pakar dan belajar

    BalasPadam
  38. npe no 2 best p susah nk buat hahhhhh

    BalasPadam
  39. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  40. mesti lukiskan jambatan keh?

    BalasPadam
  41. Nurul Amirah 5D11/28/2012 12:45 PTG

    lukis soalan no 2 jak gix,, ya paling snang hehehehe,,,

    BalasPadam
  42. nih kawe nak tanyo cikit nih. soalan no 2 uh kena lukis gambar orang jugak ke ?

    BalasPadam
  43. Akhirnya aku ada idea nak buat lukisan air terjun nih :) Thanks a lot :P

    BalasPadam
  44. .air terjun paling senang .

    BalasPadam
  45. keno lukis orang

    BalasPadam
  46. alaaaahh.....aku baru trying ngan lukis jambatan cam bdak tadika........insyallah semua akan berjaya esok pukul 2.00 petang.....

    BalasPadam
  47. Aku baru nak melukis ni. Thanks bagi idea (:

    BalasPadam
  48. payah benor soalan2 spw taon ni..glap msa dpn aq

    BalasPadam
  49. a'ah douh payah soaln spm seni tahun ni..aduiiiiii susaaahh2............poning2...

    BalasPadam
  50. susahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.........................

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails

Soalan KRSV 2013 pilihan anda...

Soalan kertas 2 yang anda pilih..