20 Nov 2012

Idea Soalan 3 - Unggas

Assalamualaikum/salam sejahtera..

Kali ini saya ingin sentuh soalan 3 yang berbunyi begini..

3. Di pinggir sebuah hutan kelihatan tiga ekor unggas. Dua ekor sedang bertenggek di atas sebatang pohon kayu yang tumbang dan reput. Seekor lagi sedang mengais daun-daun kering untuk mencari makanan.
Lukiskan situasi tersebut dari jarak dekat dengan memberi penekanan kepada aspek bentuk, jalinan dan warna.

Subjek utama adalah unggas (erti unggas: segala jenis burung) dari jarak dekat, 2 ekor yang bertenggek di pohon kayu yang reput, manakala seekor lagi sedang mengais daun-daun kering. Unggas yang dimaksudkan aalah segala jenis burung termasuk ayam atau itik. Anda harus melukis 3 ekor unggas, boleh dari jenis yang berlainan (kerana tidak dinyatakan dalam soalan perlu spesis yang sama atau tidak) atau jenis yang sama.

Burung yang mengais makanan hendaklah kelihatan menunduk kerana aktivitinya pada masa itu ialah mengais makanan..








lagi burung di atas tanah

burung  bertenggek di atas kayu

Pastikan suasana seperti di dalam hutan kerana itu kehendak soalan. Oleh yang demikian pemilihan burung liar yang hidup di dalam hutan adalah lebih tepat. Jika anda memilih burung yang hidup di kawasan pantai, laut kampung atau lain-lain mungkin tidak menepati permintaan soalan.

berikut adalah contoh-contoh catan yang burung yang berlatarkan kawasan hutan. Calon-calon hendaklah mengubahsuaikan kehendak soalan iaitu sebatang pohon kayu yang tumbang dan telah reput.

burung yang bertenggek dan suasana hutan



Setelah meneliti gambar-gambar yang ada, bolehlah digabungkan figura-figura unggas yang menjadi pilihan anda dalam satu kertas agar menampakkan suasana seperti yang dikehendaki dalam soalan

41 ulasan:

  1. Tak de pilihan yg lain ke. . .? ? ?

    BalasPadam
  2. ssahlah nk lukis gambar ni..

    BalasPadam
  3. kalau burung nie bercampur boleh tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, tetapi kebiasaannya.. selalunya burung berada dalam kumpulan mrk tersendiri..

      Padam
    2. owhh, terima kasih

      Padam
    3. kalau burung sama tapi kalau warna berbeza boleh tak??

      Padam
    4. bleh je wrna gpoe

      Padam
    5. unggas tu burung kerw....bkn kumbang

      Padam
  4. terima kasih.. akhirnya ada juga rujukan utk lukis....

    BalasPadam
  5. tak ada ka lakaran pokok tumbang dan reput ???

    BalasPadam
  6. bgus bagi contoh macm ni.. senang sikit..

    BalasPadam
  7. ade gambar lain tak

    BalasPadam
  8. cth lakaran ada x??

    BalasPadam
  9. terima kasih.. :)

    BalasPadam
  10. Gambar burng2 memang wajib nampak real ke?

    BalasPadam
  11. contoh lakaran tiada kah ? . bagaimana pulak hendak melukis burung sedang mengais .

    BalasPadam
  12. umm susah nyew

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg susah HAHA .

      Padam
    2. nape xkacuk je jenis burung2 kt dlm ny..susah na lukis sendiri..ade contoh x?..wlaupepun thankz..

      Padam
  13. takde yg lain ke ?? tiga burung dlm satu lukisan skali ??

    BalasPadam
  14. Theeya Fieera11/27/2012 8:27 PG

    susahnye soalan seni tahun nieeeee....ta de ke soalan lain yang menyenangkan otak aku???? adoyaiii.... :-(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Theeya Fieera11/27/2012 8:29 PG

      ta de ke lukisan mcm trial??
      kan best...snang plak tOe....

      Padam
  15. cikgu saya nak tanya,semua gambar lukisan nie memeng wajib nampak real ke?

    BalasPadam
  16. arghhhhhh . tak tahu nak pilih yang mana . semua susa . hmmmmmmmmmmmmmmm

    BalasPadam
  17. susah,,anyway kte kene berusaha tok melukiskannyee,,ok kenkawan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye btol3,,usaha tangga kejayaan ok kenkawan sekalian,,,,huhuhu

      Padam
  18. boleh menguna pensil shj tanpa watercolor dan pensil color utk menlukis ke?

    BalasPadam
  19. orang dah bg info -.- pandai ler fikir ..nk minta lebih pula ..

    BalasPadam
  20. alhmdulillah,ade jgak contohnye,kan senang ^^

    BalasPadam
  21. Mcm susah pulak tgok , nk lukis burung2 tu. .. Memang nk kner buad yg mcm nie yea ?

    BalasPadam
  22. saiful vs sitie11/28/2012 5:24 PTG

    okey terima kasih kerana membntu sy

    BalasPadam
  23. susah la mau lukis ..

    BalasPadam
  24. hai susah la soalan seni2 4m moohana

    BalasPadam
  25. terima kasih atas contoh ni.walaupun soalan tahun ni susah nak mampus,kena cuba gak.

    BalasPadam
  26. Seekor kumbang hinggap dia atas sebatang ranting kayu.lukis situasi kumbang tersebut pada jarak dekat dengan memberi penekanan terhadap aspek bentuk,warna Dan jalinan

    BalasPadam
  27. saya ada beberapa sketching soalan 2015 ni...tp nak post x pandai...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anda boleh post di group fb psv utk dikongsi bersama rakan2 yg lain https://www.facebook.com/groups/pendidikansenivisual/

      Padam