Soalan KRSV 2014 Pilihan Anda

27 Feb 2012

Contoh Reka Corak Kasut Kanvas


Assalamualaikum... Banyak permintaan inginkan gambar contoh reka corak kasut kanvas yang bertemakan hidupan laut. Oleh yang demikian, di sini saya paparkan beberapa gambar yang diambil  dari laman-laman sesawang sebagai panduan calon-calon SPM untuk menjawab Soalan 1 iaitu soalan yang paling laris tahun ini bertajuk reka corak kasut kanvas yang bertemakan hidupan laut. Walau bagaimana pun, ada gambar yang tidak boleh ditiru kerana menggunakan ikan darat (contoh ikan koi dan ikan emas). Anda hanya perlu lihat bagaimana idea boleh diolah daripada contoh-contoh yang ada. 

Anda boleh cari sendiri untuk mendapatkan hasil yang lebih banyak. gambar-gambar ini bukan untuk ditiru. hanya sebagai panduan sahaja. Ada beberapa pertanyaan tentang bagaimanakah cara mencari gambar dari laman-laman internet. Telah pun diberitahu caranya pada post yang lalu. Namun di sini saya ingin ulang lagi sekali langkah-langkahnya dimana anda hanya perlukan 4 langkah...

1. Buka google > klik image
2. Taip kata kunci > contoh 'kasut kanvas' atau dengan Bahasa Inggeris untuk lebih banyak dapatan 'canvas shoes'. jika tidak tahu apa perkataan itu dalam Bahasa Inggeris sila rujuk kamus atau klik google translator. Atau jika mahu lebih spesifik, taip 'canvas shoe designs' dan sebagainya.
3. Klik pada gambar pilihan
4. Simpan gambar dalam komputer anda. Klik kanan, 'save image as'
Itu sahaja.. mudah bukan?


  







Contoh corak daripada ikan darat (ikan koi)







 









119 ulasan:

  1. Guna cat jenis apa nak buat corak kanvas ni??Arkilik atau dye colour?

    BalasPadam
    Balasan
    1. arkilik la....

      Padam
    2. tnya la ckgu jngan tnya kami.kami pun x thu la

      Padam
    3. arkilik kut..

      Padam
    4. kan die dh at citu cat arkilik...
      npew tnye lg

      Padam
    5. tah nyer,,dah tau tanye pulak.hehe

      Padam
    6. gna r kale air

      Padam
    7. cat ape entaa , dahh lupe .

      Padam
    8. alfa yg mhl 2

      Padam
    9. sayang, sayang, guna akrilik la.. senang lekat dye colour x comel..

      Padam
    10. dye c0l0ur lgi bgus dripada akrilik.

      Padam
    11. kasutnye lawa la..like sgt2.hehe

      Padam
    12. sory la plak, ta ley na like sgt

      Padam
    13. gna pelaka

      Padam
    14. aduh smua cantik nak copy yang mna pon tak thu adesst.....

      Padam
    15. hurm2..leh than susah nye,....huh sy dh wat smpai tgasan 9....pening la nk pgayekn ksut tuh...
      hurm...x dek contoh bgi tgasan 9.pesembahan y mgambarkn fungsi dlm situasi sbenar??

      Padam
    16. pkai dye colour laaa

      Padam
    17. tyrah eiyrah6/12/2012 3:29 PTG

      pyh lh nk lukis gmbr hidpn laut ats ksut

      Padam
    18. pkai clour aclick cmpur dgn britex( pnclop kain) x kn luntur. aku dah siap dh

      Padam
    19. cmpur kdua dua nye... pst: jgm comot sbab x kn luntur.

      Padam
    20. this is stupid question,you know?

      Padam
  2. tumpang tanya,cat arkilik or fabric dye ada jual di kedai buku x???

    BalasPadam
    Balasan
    1. mcm ad, try la crik, then bgtau owg kt sni

      Padam
    2. alh mintak tolong cikgu bli kn sng ila pon mintak cikgu bli kan huuu (mlz nk bli cendiry)

      Padam
    3. ade kot cuba lah cari

      Padam
  3. mahal tak akrilik..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Xkot. lau nk cntx pkai cat arkilik je

      Padam
    2. murah jer..x smpai dalam rm30.00 kebawah pon???

      Padam
  4. akrilik kalau yang jenis set, 24' dalam RM 30 lebih.. kalau beli jenis tiub, 1 tiub (1 pilihan warna) dalam RM 12 ke atas...

    BalasPadam
  5. wooo....comel nyew kst 22...

    BalasPadam
  6. kalau pakai maker pen semata2 xboleh ker??

    BalasPadam
    Balasan
    1. x boleh la.......

      Padam
    2. hahahhahhaa

      Padam
  7. Marker x boleh ler dik. Kan tekniknya harus teknik catan... Pakai sikit2 tu boleh la

    BalasPadam
  8. nurul syahirah3/04/2012 6:37 PTG

    mcm susah je nk wt,nk kene wt folio

    BalasPadam
  9. mmmg susah pon

    BalasPadam
  10. tumpang tanya alatan yang sesuai untuk mnbuat corak pada kasut kanvas ape yekkk???

    BalasPadam
  11. bshima72 smkputra3/06/2012 10:58 PG

    Boleh rujuk di sini murid2ku. Banyak ilmu yg boleh dikongsi di sini. Alhamdulillah.

    BalasPadam
  12. SA HARAP SA DAPAT WAT SEBIJI CAM NI TUK KEJA PSV.... HEHE

    BalasPadam
  13. i hope can do ths....

    BalasPadam
  14. saye nk corak pohon pokok yg ade no...bkan ksut sbb nnti nk peksa kene lukis tu........

    BalasPadam
  15. terbaik...copy nk letak dlm blog....terima kasih....

    BalasPadam
    Balasan
    1. bgs2...sama lh kta...

      Padam
    2. dah tgok blog u... huhuhu^^

      Padam
  16. yeah.... cantik lar...

    BalasPadam
  17. aduh nak lukis senang...nk color nye pyah la....tk reti...lau lukis pon tak tahu jadi ke tak...emmm

    BalasPadam
  18. lau kasut jenis all amerika lak cm ner nk lakar kan and color kan sekali..plezzz...tunjukkan....

    BalasPadam
  19. alahai...psv..krje yg 6pak mudah tpi bkn senang...

    BalasPadam
  20. tunjuk r....corak ksut kanvas yang lawa2 ckit temanya'hidupan laut'

    BalasPadam
  21. tumpang tanya ksut kanvas yg bertali kew x...........

    BalasPadam
  22. blh yg btli n tk brtali

    BalasPadam
  23. kenape tak tunjuk kan lakaran kasut kanvas yang bertali..??nie semue tak bertali....

    BalasPadam
  24. owh....thanks????coz gtaw

    BalasPadam
  25. bosannya buat krja seni dah tk pndai nak lukis kasut he...he..he

    BalasPadam
  26. kita kena la buat mcam mna nak dapt mrkah tnggi nnti

    BalasPadam
  27. susah betul la nak buat,folio pun lum wat lgeee

    BalasPadam
  28. salam..
    kalau guna fabric dye boleh tak?

    BalasPadam
  29. cam na ny???dh r xreti nk lukis...apatah g nk lukis atas ksut lak....nk wrna g....mang susah r thun ny dpat tjuk???dh r apa pown xmula g............

    BalasPadam
  30. Amira Syerena3/16/2012 4:40 PTG

    Saya mahu membuat kerja kursus pendidikan seni visual walau apa jua.

    BalasPadam
  31. huh susah ahh nak lukis hidupan laut nihh .. huh ..

    BalasPadam
  32. alahai susah tol a

    BalasPadam
  33. ni nak request tolong buat tutorial untuk tajuk iklan transit boleh tak? terima kasih. :)

    BalasPadam
  34. hErWaTy_wAtY3/27/2012 3:09 PTG

    cM nEw nX lUkiS kSuT tIgA sUdUt PaNdNgN aR.... adEw cPeW2 tW x??.. cM NeW nX lUkIs..

    BalasPadam
    Balasan
    1. lkis dri sdut dpn,blkg n sdut tpi..
      klu xpsti tnyalh ckgu bg mnyngkn kerja kita..

      Padam
  35. acamano nih

    BalasPadam
  36. nk cri colour untuk kasut nie kat ner????

    BalasPadam
  37. jgn sskal fkir yg ngatif tp fkrkan yg positif..
    sbnrnye sng jer nk wak smua 2..sy dh buat n hmpir
    perfect smuanye..ini smua ats bntuan ckg sy n
    mklumat dr internet..n tnkz kpd smua yg mbn2 sy bg
    mnyngkn lg krja sy..

    BalasPadam
  38. eeee MaLaZ BeTuL...

    BalasPadam
  39. btol r kte ckgu,,,,cari kt gogle bsepah2 gmbanye

    BalasPadam
  40. Bg pndapat sya brtnya kpd guru yg mngajar Pen. Seni d sek anda krna
    mreka insan yg lbih dprcayai dan mmpunyai pngetahuan yg mndalam tntg Krja ini...smoga kpd anda yg mmbaca pndpt sya ini dhrp dpt mmbuat kptusan yg btul dan brfkiran positif...

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikgu byak sabar oo dgn kerenah aku yg mlz kekadang
      serius td lm klaz seni aku tidoq...haaaa cikgu maaf ye....

      Padam
  41. Terima kasih. Amat membantu guru yang dh kekeringan idea dan pelajar yang sedang mencari idea..

    BalasPadam
  42. cantik sangat nanti saya buat saya tunjuk saya punya ok.....

    BalasPadam
  43. macam mana nk buat olahan idea ? kalau pakai cat buncho tu boleh ke ?

    BalasPadam
  44. akhirnya.....dh sebulan aq mencari

    BalasPadam
  45. ckgu kte cakap kan,,guna water colour pun d trime jgak..kan jimat bajet kit..huhuhu

    BalasPadam
  46. cntek kasut kanvas yg ah d.lukis an...cat tue klau kne air x ilang ea...????

    BalasPadam
    Balasan
    1. weh2 folio seni kna antaq bila a???aku lpa lahh huuu da la next week exam pa pon tak prepare ag uhss trok dngan sukan ag nan balapan pdang ag aduihh

      Padam
  47. macam mana lah sya mau kci siap wat krja krusus ni..pning kpla sya fkir...

    BalasPadam
  48. seseGalGegrlZZ5/13/2012 2:13 PTG

    mak aiy susah nye...
    pening kpala hai wat keje kusus ny..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tahu tak pe,,,

      Padam
  49. gilak ini keja bukan nyer senang nk buat Fuii

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul-betul,,,

      Padam
  50. susah nye nk buat folio psv ney,,,,,,,,

    BalasPadam
  51. alahai senang nya

    BalasPadam
  52. kau ingat senang ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. SENANG GILA................

      Padam
  53. KAU NI KATA JE SENANG TAPI CUBA KAU BUAT X KAN JADI NYA

    BalasPadam
  54. jadi....belum cuba ,belum tahu

    BalasPadam
  55. mane kau tahu belum cuba,belum tau

    BalasPadam
  56. camne nak wat dye

    BalasPadam
    Balasan
    1. x tau lah.............

      Padam
  57. wat a folio,i don't know to drawlah,but i try my best

    BalasPadam
    Balasan
    1. easy onlylah,if u do know ask ur teacher.

      Padam
  58. OPPA SAYA DAH SIAP AMIN LEPAS NI BOLEH LA FOCUS PADA PELAJARAN :)

    BalasPadam
  59. aku nak wat folio pun susah tau x

    BalasPadam
  60. hantu mata 46/14/2012 11:01 PG

    korang nie nk citer pasal rekaan ke pasal hantu...

    BalasPadam
  61. buat zoom A la..x de keje main balas surat...

    BalasPadam
  62. buat zoom a lah

    BalasPadam
  63. KTE BAGI ISYARAT KALAU KAKAK DATG KTE SEBUT KORANG

    BalasPadam
  64. buat kejelah krang ni

    BalasPadam
  65. YO WHAT'S UP BRO

    BalasPadam
  66. BLAJAR LAH NIE KORANG YANG MAIN

    BalasPadam
  67. hai,boleh berkenalan

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam...korang da siap kew kjer kusus tu....

      Padam
  68. woi,ada sesiapa disana?

    BalasPadam
  69. susaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!]

    ]

    BalasPadam
  70. terima kasih banya

    BalasPadam
  71. Nyanyian Jiwa6/27/2012 8:59 PTG

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  72. Nyanyian Jiwa6/27/2012 9:07 PTG

    Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  73. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  74. nama saya nuruly fateiny

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails

Soalan KRSV 2013 pilihan anda...

Soalan kertas 2 yang anda pilih..