26 Nov 2011

Contoh Lakaran Bagi Seni Halus 2611/2

Contoh Lakaran (Sekadar panduan) Bagi Soalan Seni Halus 

Updated
Adalah dinasihatkan untuk tidak meniru bulat-bulat contoh lukisan di ruangan ini. Sila guna kreativiti anda dengan menggabungkan apa yang anda dapat daripada kajian-kajian anda bagi mendapatkan karya anda yang benar-benar asli.

Di sini saya cuba buat beberapa lakaran yang boleh dijadikan rujukan anak2 murid. Walaubagaimana pun, bukan kesemua soalan yang smpat dibuat. Jika ada kesempatan insyaALLAH akan disusul kemudian.

soalan 1
Figura kanak-kanak agak berbeza dengan figura orang dewasa
untuk figura kanak-kanak


Soalan 2
Persembahan daripada buah-buahan. Sekadar contoh. Guna kreativiti anda bagi mencipta bentuk-bentuk yang kreatif dan asli. Walaubagaimana pun, anda jangan lupa yang lukisan ini hendaklah dilukis suasana malam. Oleh itu cahaya dan bayang adalah sangat penting....

Soalan 3
Anak kucing sedang berebut untuk minum susu. Hendaklah dilukis dari jarak yang dekat. Pastikan penekanan kepada jalinan bulu kucing. Siapkan bentuk kucing dahulu dengan ton dan warna yang sesuai, barulah diwarnakan bulu kucing dengan berus yang halus.

soalan 4
Beberapa batang pokok yang tumbang menyekat aliran sungai. Anda bolehlah menggunakan teknik menggaris aliran sungai tersebut dengan lilin atau krayon putih sebelum mula mewarna.

soalan 5
Contoh lakaran pelbagai peralatan pertukangan di atas kotak. Anda memerlukan kemahiran prspektif agar peralatan yang disusun tidak kelihatan terawang-awangan. Kadar banding setiap objek dan elipse (bentuk mulut tin) juga hendaklah betul. Cahaya dan bayang diperlukan bagi menampilkan setiap objek berada dalam ruang.

soalan 6
Anda memerlukan kreativiti dan daya imaginasi bagi memikirkan suasana fantasi seperti yang dikehendaki. Boleh menggunakan apa sahaja spesis serangga, contoh di sini ialah semut dan rama-rama. Fokus (penegasan) hendaklah pada serangga yang sedang bermain guli semasa anda mewarna. Sebahagian istana bolehlah diletakkan sebagai latar belakang.

56 ulasan:

  1. tc 4 gv example..............

    BalasPadam
  2. kpada pljar smp smoga b'jaya dlm seni 1 ari blan ni k........

    BalasPadam
  3. soalan number 2 punya ?

    BalasPadam
  4. Yang kucing ada takkk

    BalasPadam
  5. ish...naper soklan No.2 takder contoh..??
    boleh tolong bg contoh tk..
    -harap dipertimbangkan-

    BalasPadam
  6. lukisan kucing atau kumpulan muzik tade ke ? 2 dan 3 ? tolong secepat mungkin .. :) snang2 je nak dapat :p

    BalasPadam
  7. thank...contoh bg soalan no 2 ada x???

    BalasPadam
  8. thankss soklan no 2 xde ke??:)

    BalasPadam
  9. Thanks, It really helping me.

    BalasPadam
  10. SALAM..... TERIMA KASEH SGT PD BLOGER NI SBB BG IDEA DAN CTH JWPN UTK SY DLM SPM INI PD 1 DEC - MOHD AKHIR @ AKHIROTH

    BalasPadam
  11. ssh la tp simple :)

    BalasPadam
  12. rsenye kucing kot senang :)

    tol ta ??

    BalasPadam
  13. maseh laa pda spa yg mwujudkn bnda ny.. Thumbs up la ADMIN~ TQ

    BalasPadam
  14. tma kseh bb tlh bg sy idea ntok mlkis ngn cnth2 yg tlah dbrikan...doakn sy bleh bt k..

    BalasPadam
  15. tengs yew..coz bg example..senang cket nux dpt idea..huhu..suke..suki..:)

    BalasPadam
  16. soklan no.5 senang,,,tq coz bg idea:)

    BalasPadam
  17. terima kasih bg contoh n0.4

    BalasPadam
  18. thanks.. tlong bgi idea.. :)

    BalasPadam
  19. BAGUS BUAT PANDUAN PELAJAR DAN GURU-GURU YANG INGIN BERKONGSI ILMU....THANK..BAGUS BLOG NI..TERUSKAN

    BalasPadam
  20. mcm mana nak buat soalan no 2????;putnam;

    BalasPadam
  21. contoh bgi setiap no xde ke ??

    BalasPadam
  22. gmba tu kalau dilukis dan dwrne lg mudh t0k kite try kan..

    BalasPadam
  23. terima kasih dan maaf kerana share dengan pelajar tanpa mintak izin terlebih dahulu....

    BalasPadam
  24. nk yg ade wane skali...bole x?
    sng sket nk wt pnduan...

    BalasPadam
  25. tqvm.... sgt2 membantu..bg guru yg bukan pakar....

    BalasPadam
  26. time kasih lew kome sbb memberi teman cntoh2 soklan seni yair .soklan kome nie bnyk nolong teman ,teman sukair lew blog kome nie ,cantek bebeno ,tebaik lew kome .akhir kate maju lew sukan untok negare yeair . .kejo yop kejo . .

    BalasPadam
  27. Kalo kita nk warna tanah dan langit pakai pastel nk cmpur warna apa?

    BalasPadam
  28. wahhh suka sangat bila dah jumpa teknik2 nak lukis soalan 5.. haha.. btw thanks tau.. A+ seni aku..amin :)

    BalasPadam
  29. terima kasih kerana bagi contoh soalan PSV ni,, aq nk wat number 5 la,,sebab number 5 senang,, huhuhuhux thankzz bnyak2.. doakn aq dpat buat lukisan number 5 tu tau,, aq akn doakn korang jgak,, :)

    BalasPadam
  30. sng laa cm nie lau da ad cntoh,,,

    BalasPadam
  31. sangat brguna terima kasih..

    BalasPadam
  32. thanks...che,chqngqt....hukhukhuk...bru ley wqt cqm nie...hqkhqkhqk

    BalasPadam
  33. 10q........sy dpt byk memuaskan contoh no 2

    BalasPadam
  34. Wow awesome...
    Like Like Like!!!!!!!! 10o %

    BalasPadam
  35. soalan yg susah....memang susah nk bt....tpi kene usaha la smpai boleh....

    BalasPadam
  36. memang senang gileeeeeeeeer

    BalasPadam
  37. ermmm... mcm sama lak skatches saya...

    BalasPadam
  38. Eumm,,asik sketch nya ia,,,

    BalasPadam
  39. BAgaimana nak warnakan

    BalasPadam
  40. chantekkkkk!!!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  41. bagus, bagus, bagus! suke, suke...

    BalasPadam
  42. ish!susah betul la nak cari contoh lukisan,orang cari lain dia bagi lain,tapi ni ok (Y)

    BalasPadam
  43. aslmkum,cara untuk mewarna lukisan supaya nampak btl tkdeke

    BalasPadam
  44. hrm.... x ade kerw contoh jadual harian saya type contoh jadual harian untuk tahun 6 kluar yang nie... sye nk jadi murid yang cemerlang la.....

    BalasPadam
  45. taman tasik ditumbuhi pohon2 ,,sebuah jambatan merentangi tasik tersebut,,,,beberapa ekor angsa diatas tasik

    BalasPadam
  46. tolong lukiskan bbrpe tandan klpa yg dlonggokkan di pangkal sbtg pkok klpa.trdpt sbji klpa trblah 2 mnmpakkan sbhgian isinya...........

    BalasPadam
  47. soklan num 2 n 4 x de ?

    BalasPadam
  48. bestttt gilaaaaaaa

    BalasPadam
  49. kalau lukis buah pastu warna gna water colour dngn ton mcm mne nak buat?

    BalasPadam
  50. info sgt berguna, mohon izin share dgn anak murid bhn dari blog, tetiba lak jadi cik gu seni tahun depan (2014), skrg mencari-cari bahan.

    BalasPadam
  51. info sgt berguna, mohon izin share dgn anak murid bhn dari blog, tetiba lak jadi cik gu seni tahun depan (2014), skrg mencari-cari bahan.

    BalasPadam
  52. info sgt berguna, mohon izin share dgn anak murid bhn dari blog, tetiba lak jadi cik gu seni tahun depan (2014), skrg mencari-cari bahan.

    BalasPadam
  53. info sgt berguna, mohon izin share dgn anak murid bhn dari blog, tetiba lak jadi cik gu seni tahun depan (2014), skrg mencari-cari bahan.

    BalasPadam
  54. info sgt berguna, mohon izin share dgn anak murid bhn dari blog, tetiba lak jadi cik gu seni tahun depan (2014), skrg mencari-cari bahan.

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails

Soalan KRSV 2013 pilihan anda...

Soalan kertas 2 yang anda pilih..