19 Feb 2010

Warna - Unsur-unsur Seni Reka


Pengenalan Warna

1. Tuhan telah menjadikan alam ini penuh dengan warna warni yang boleh dinikmati oleh manusia;
2. Manusia boleh membina imej dirinya dengan penampilan warna yang tepat dan sebuai mengikit situasi tertentu
3 Roda warna adalah gambaran visual warna ditetapkan mengikut hubungan warna antara watu sama lain.
4. Bermula dengan posisi roda warna, warna asas mempunyai jarak yang sama daripada satu sama lain, kemudian tercipta warna sekunder dan tertier.
5. Istilah-istilah ini merujuk kepada kumpulan atau jenis warna

roda warna

Jenis-Jenis Warna

Warna Asas

warna asas - merah, biru dan kuning

1. Warna asas atau warna primer merupakan warna dasar sesebuah warna
2. Warna-warna yang tidak boleh dibuat daripada campuran warna lain tetapi boleh menghasilkan warna kedua dan ketiga
3. Mempunyai kuasa yang hebat
4. Digunakan dalam penghasilan seni seperti poster, bendera, logo, lencana dan sebagainya

Warna Sekunder

warna sekunder - jingga, ungu dan hijau
1. Juga dipanggil warna kedua
2. Warna sekunder dicipta daripada campuran dua warna asas.
     Warna sekunder = warna asas + warna asas
3. Warna sekunder ialah jingga, ungu dan hijau
     a. Jingga = merah + kuning
     b. ungu = merah + biru
     c. hijau = kuning + biru

Warna tertier

warna-warna tertier

1. Dicipta daripada campuran warna asas dan warna sekunder di sebelahnya dalam roda warna
    warna tertier = warna asas + warna sekunder
2. Warna tertier terdiri daripada
     a. biru ungu = biru + ungu
     b. biru hijau = biru + hijau
     c. kuning jingga = kuning + jingga
     d. kuning hijau = kuning + hijau
     e. merah jingga = merah + jingga
     f. merah ungu = merah + ungu

60 ulasan:

  1. Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  2. saya pun suka warna

    BalasPadam
  3. saya suka warna..kerna pada asasnya dunia kita ceria kerna warna...warna kehidupan,warna2 emosi,warna2 benda hidup mahupun tidak hidup...warna adalah kehidupan saya...

    BalasPadam
  4. saya pwn ska warna..ia nya snggh cntk..

    BalasPadam
  5. alhamdulilah.. tima kasih atas perkongsian ilmu pengetahuan tentang ilmu ini... diharap tuan punya blog dapat berkongsi ilmu seni visual ini lebih luas dan terperonci agar kita dapat maju lagi ke hadapan..

    BalasPadam
  6. Natrah Ramli2/23/2011 10:57 PG

    emak ni tak berapa pandai nak buka laman ni. tapi Arniza Tumin desak juga suruh print sebab dia memang berminat dengan warna-warna ni untuk dia buat buku skrap kat sekolah katanya.

    BalasPadam
  7. AYAH PUN TAK TAU JUGA NAK BUKA LAMAN WEB NIE TAPI DH ANAK DESAK BERKALI2 TER[PAKSA LAH BUKA JUGA..

    BalasPadam
  8. emak ada, ayah pun ada... bagus tu, moga info blog ni dpt menjadi rujukan seisi keluarga...

    BalasPadam
  9. saye sukan warne kerna warnelah kite dapat bezekn objek . warne ialah penyeri hidup

    BalasPadam
  10. saya pun suka warna sebab warna ialah warna-warni kehidupan,,:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. fhm arr gak .

      Padam
  11. ya saya pun suka warna

    BalasPadam
  12. hai saya tingkatan 1
    cikgu seni saya suruh saya buat warna sejuk dan warna panas
    malas lah nak buat
    tpi kalau x buat nnti die nk denda
    tpi x pe lah tanpa cikgu kita x kn dpt ilmu
    betulx kawan - kawan....

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu

      Padam
    2. hari ini pun cikgu saya suruh saya buat kerja seni.kalau senang takapelah jugak tetapi ini susah sangat.saya kena cari lukisan perspektif lepas tu printkan.ishhh,susah betullah/sabar jelah

      Padam
    3. yer doh owr..sabor jer lar..^^...mujur sy siap dh..

      Padam
  13. hai saya tingkatan 1
    cikgu saya suruh saya buat buku skrap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  14. memang bagus la. Mudah untuk saya m'dpt maklumat mengenai warna lbh2 lg saya kene bwat folio..Baguslah..

    BalasPadam
  15. yalah tu kta gunakan ini untuk membuat folio kata

    BalasPadam
  16. hidup tanpa warna = mayat idup..setuju? he...

    BalasPadam
  17. SAYA PUN SUKA MERWARNA

    BalasPadam
  18. I love warna,.,.krne warna pnyri hdup kte,.,.:)

    BalasPadam
  19. i love warne 4 eve

    BalasPadam
  20. saya suka warna

    BalasPadam
  21. bagus...dapat juga saya mencari nota ringkas mengenai warna...thanks...

    BalasPadam
  22. bagus........... senang nak rujuk untuk ujian.... hahaha :)

    BalasPadam
  23. Warna prime warna sekunder

    BalasPadam
  24. Cantik lah warna Primer dan Sekundar Saya suka warna kedua-dua warna Daripada Muhammad Farhat B Zainal 5tioman

    BalasPadam
  25. Warna primer warna sekunder

    BalasPadam
  26. warna primer dan sekunde.saya suka sangat-sangat

    BalasPadam
  27. warna primer dan sekunder.saya suka sangat-sangat

    BalasPadam
  28. Cantik warna primer dan warna sekunder warna primer warna kegemaran saya Daripada:Muhammad Afiq Akmal Bin Mohd Wazir.

    BalasPadam
  29. mohd noor ezam warna prime dan warna sekunde.sangat-sangat like

    BalasPadam
  30. Warna Primer Dan Warna Sekunder warna yang cantik M.Ariff Hakimi 5tioman

    BalasPadam
  31. warna primer dan warna sekunder warna yang cantik muhd shafiq bin razali 5 tioman

    BalasPadam
  32. warna prime warna sekurder saya sangat suka kedua dua warnanya daripada fikri 5 tioman

    BalasPadam
  33. .muhammad syawal arif

    BalasPadam
  34. Muhd aiman

    BalasPadam
  35. Saya suka warna warni

    BalasPadam
  36. Nur hamizah warna prime dan warna sekunde.sangat-sangatsuka like

    BalasPadam
  37. warna kegemaran saya warna sekuder dan warna primer Daripada:Muhd Firdaus Bin Norazman

    BalasPadam
  38. cantik warna sekundar dan primer saya suka lah

    BalasPadam
  39. warna primer.saya minat warna primer ini.Muhd fayzul naim 5tioman

    BalasPadam
  40. nur maisarah warna primer dan warna sekunder .sangat -sangat suka like.

    BalasPadam
  41. NAMA:mohamad ismail bin johari
    5 tioman

    cantik warna primer dan warna sekunder dan saya suka warna biru kuning

    sekiyan terima kasih

    BalasPadam
  42. Nama:iqmal daniel bin mohd sani.
    kelas:5tioman

    cantik warna primer dan warna sekunder dan saya suka kedua-dua warna.

    BalasPadam
  43. saya suka warna primer dan warna sekunder warna itu warna kegemaran saya daripada:noramira binti idris

    BalasPadam
  44. Terima kasih kepada sesiapa yang buat blog nie :) sbb saya tak buat nota pendidikan seni. So, bace yang nie je pun boleh ulangkaji.

    BalasPadam
  45. Salam...saya nak tnya lau yellow orca tu ,warna ape ek .....kuning apa .maksud dia ek

    BalasPadam
  46. Salam...saya nak tnya lau yellow orca tu ,warna ape ek .....kuning apa .maksud dia ek

    BalasPadam