10 Feb 2010

LUKISAN PERSPEKTIF

LUKISAN PERSPEKTIF


Ruang dan Perspektif

1. Perubahan saiz, jarak dan warna objek alam akan berlaku apabila objek tersebut dilihat pada jarak jauh.
2. Dalam konteks seni, proses tersebut dinamakan perspektif.
3. Perubahan nilai ton warna kanan mewujudkan ruang kedalaman atau kecetekan sesuatu ruang mengikut ktentuan pelukis.
4. Dalam karya 2 dimensi, garisan grid digunakan untuk menimbulkan ruang dan ilusi 3 dimensi melalui 3 cara

a. Perspektif 1 titik lenyap
b. Perspektif 2 titik lenyap
c. Perspektif 3 titik lenyap

Panduan menghasilkan lukisan perspektif 1 titik lenyap

Perspektif 1 titik lenyap berpunca daripada satu arah (fokus) jauh dan menghilang. Objek akan menjadi besar apabila hampir dengan kita.





Panduan menghasilkan lukisan perspektif 2 titik lenyap

Mempunyai 2 titik disebelah kanan dan kiri lukisan dan memfokuskan ke arah bahagian tengah yang menjadi bahagian terdekat atau paling hadapan.





Panduan menghasilkan lukisan perspektif 3 titik lenyap

Biasanya digunakan semasa menghasilkan lukisan bangunan-bangunan yang tinggi



24 ulasan:

  1. bagusnya! baik utk rujukan P&P

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. nenek ang

      Padam
    2. nenek ang gak

      Padam
    3. daripada obi

      Padam
  3. terima kasih banyk2 cause bt blog ini sgat memudahkan untuk sape2 mnbuat kerja,alhamdulillah kerja saya hmpir siap dgn adanya blog ini.

    BalasPadam
  4. saya nak tanya,kalau lulus psv dlm spm blh masuk universiti ke?

    BalasPadam
  5. bagus sangat intisari pasal perspektif ! saya suka .

    BalasPadam
  6. alhamdulilah .nasib ader bl0g nie . klau tidak ,taa siap lahh krja sk0lah nie . terima kasih bnyak-2 lahh . cozz ader bl0g nie .

    BalasPadam
  7. memang membantu sy wat tugasan yg diberi oleh cikgu

    BalasPadam
  8. best lah blog nie dgn adenya rujukan mcm nie senang kit nak wat keje skolah.

    BalasPadam
  9. cam mane nak buat lukisan suasana kolam
    menggunakan teknik ruang

    BalasPadam
  10. bagus untuk seni visual

    BalasPadam
  11. Terima kasih untuk infrmasi yang diberikan kerja folio seni untuk pbs sy pun mnjadi sng kalau mcm ni !

    BalasPadam
  12. Kurang fhm....mcm mana kalau lukisan perspektif untuk kerusi kanak-kanak yg bercorakkan fauna?????

    BalasPadam
  13. ade lukisan kat ladang x

    BalasPadam
  14. susah la nanti psv2 zzz

    BalasPadam
  15. terima kasih banyak gan... blognya sangat bermanfaat buat ane yang lagi iseng-iseng belajar gambar hhhee...

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails

Soalan KRSV 2013 pilihan anda...

Soalan kertas 2 yang anda pilih..