21 Okt 2009

Pengenalan Cetakan

Cetakan ialah proses terapan blok ke atas sesuatu permukaan.

Keistimewaan cetakan ini ialah mampu menghasilkan banyak keping karya yang serupa dan semua hasil karya cetakan itu dianggap asli.

Cetakan pada awalnya digunakan untuk pendidikan, propaganda, keagamaan dan seni tekstil. Cetakan berwarna muncul pada abad ke 15.

Di Malaysia, cetakan kayu digunakan dalam penghasilan kain batik saring.

Jenis-jenis Cetakan

1. Cetakan timbulan:

Hasil imej berdasarkan kesan garisan di atas permukaan blok atau plat yang terlebih dahulu disapu dengan dakwat atau pewarna.

Kaedah cetakan timbul ialah kolaj, lino, potongan kayu, kad bod bergelugor dan sayur-sayuran.



2. Cetakan benam:

Imej terhasil berdasarkan garisan di dalam blok atau plat.

Teknik yang digunakan ialah garisan asid, turisan, akuatin dan mesotin.

Kaedah yang berlawanan dengan cetakan timbul.


3. Cetakan planograf:

Dihasilkan melalui permukaan cetakan yang mendatar.

Dikenali juga sebagai litografi.

Ia adalah teknik sifat penolakan minyak dengan air.

Menggunakan blok batu kapur.

Ia kelihatan seolah-olah lukisan pensel.



4. Cetakan stencil (sarigrafi):

Menggunakan kain sutera yang diregang pada kayu pemidang.

Imej terhasil melalui potongan kertas pendua, filem laker atau skrin foto emulsi.

Sekuji digunakan untuk menyapu dakwat di atas skrin pemidang.



21 ulasan:

  1. Paparan memuaskan

    BalasPadam
  2. kalu ada video lagi bagus..lebih jelas

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyaallah kami akan buat video supaya lebih jelas kamu fahami

      Padam
  3. memudh kn nrul nk bt flio...thnkz..

    BalasPadam
  4. sangat bagus, ringkas dan mudah difahami.

    BalasPadam
  5. lkisn dia cntk dn bleh dfahami...isi2 nyer tpt...

    BalasPadam
  6. sikit nye cetakan timbulan punye maklumat

    BalasPadam
    Balasan
    1. syidah syidut6/13/2012 3:24 PTG

      yelah habis tu nak banyak ker die punyer maklumat. sungguh kau budak paling rajin yg pernah aku jumpe

      Padam
  7. sungguh cantek cetakan timbul,,macam saya yng buat

    BalasPadam
    Balasan
    1. perasan nyer. kalau rase dah cantik sangat bak lah tunjuk

      Padam
  8. org yg bernama cusyi 2 lagi perasan

    BalasPadam
  9. trima kseh ats bntuan anda. . dngan ini sngt mmudah kn kmi

    BalasPadam
  10. terima kasih atas info @ nota ringkas ini... mohon share untuk kelas saya ya...

    BalasPadam
  11. terima kasih atas info RIngkas ini

    BalasPadam
  12. Yeah camni lah yang aku suke !
    ~

    BalasPadam
  13. akhirnye , siap jugak PBS seni :P

    BalasPadam
  14. aq carik gambar karton tgh bce buku..aq nk crik perkataan dy ap??

    BalasPadam
  15. Finally , siap jugak Folio PBS Seni . Thankyouu so much :)

    BalasPadam
  16. Siapakah yang menghasilkan cetakan asal?Sila balas saya

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails

Soalan KRSV 2013 pilihan anda...

Soalan kertas 2 yang anda pilih..