Soalan KRSV 2014 Pilihan Anda

27 Okt 2009

Catan Cat Air - Teknik Mewarna - Buah-buahan

1. Buat lakaran terlebih dahulu. Setelah lakaran dibuat pilih warna yang sesuai untuk diwarnakan.

2. Warnakan terlebih dahulu bahagian latar dan objek. Gunakan warna yang muda dan cair.

3. Warnakan bahagian depan dengan warna yang lebih pekat. Gunakan berus yang bersaiz sederhana.

4. Gunakan berus yang bersaiz kecil dan sederhana untuk proses memperincikan jalinan pada objek-objek yang dilukis. Biarkan gubahan kering sepenuhnya.

5. Basahkan berus dan warnakan objek yang dijadikan fokus dengan lebih teliti.
Warnakan secara bertindih dengan ton yang semakin gelap.
Perkemaskan kesan jalinan.
Kekalkan keadan harmoni, kontra dan penegasan pada objek yang dijadikan fokus.

11 ulasan:

  1. hebat. .saya dah faham mcm mna nak mewarna buah2an dgn betul

    BalasPadam
    Balasan
    1. gadis single_141/12/2012 9:32 PTG

      law da pham jgn lpe cbe kat rumah ye

      Padam
    2. macam mana pula nak lukis buah buahan ni???

      Padam
  2. teknik mencatan terperinci boleh juga didapati dalam laman web http://artbook4u.itgo.com

    BalasPadam
  3. buku teknik mencatan seperti di atas boleh dibeli secara online dalam laman http://artbook4u.itgo.com

    BalasPadam
  4. owh,camni cara nk warna buah..... selama ni sye main warna jer.... so, thank you!!!!

    BalasPadam
  5. thank you byak2..sye dh pham cre nk mwarne ngn baik

    BalasPadam
  6. saya akan gna cra ni msa exam....

    BalasPadam
  7. memeng cantik.

    BalasPadam
  8. cantik la..sye ske2!!!

    BalasPadam
  9. memang smart la,,... sye suke seni ,,...

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails

Soalan KRSV 2013 pilihan anda...

Soalan kertas 2 yang anda pilih..